Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes is al aan de benaming af te leiden. Vliegjes die afkomen op fruit en voedsel. In de zomer komen ze vaak voor en kunnen zich ook in een rap tempo uitbreiden onder temperaturen die identiek zijn aan de zomerperiode. Een fruitvlieg is in staat om tot wel 500 eitjes te leggen per dag. De periode waar een eitje tot een volwassen fruitvlieg uitgroeit, is 8 tot 11 dagen. De wetenschappelijke naam van de fruitvlieg luidt Drosophila melanogaster. Gelukkig zijn er manieren hoe jij deze vlieg kan bestrijden of de aanwezigheid ervan kan minimaliseren. Deze tips moet jij zeker toepassen!

Hoe ga jij fruitvliegjes bestrijden?

Fruitvliegen worden in de meeste gevallen aangetrokken door fruit die op het punt staan om te verrotten of te gisten. Aan de andere kant vormt verse, gave en harde vruchten geen aantrekkingskracht voor hun en gaan dan daarop ook niet af. Het is dus belangrijk dat je je fruit op tijd nuttigt en niet laat staan. Indien je je fruit niet kan afmaken kun je ervoor kiezen om een smoothie van te maken. Een tip dat je zeker kunt meenemen is dat je Appels, Peren, Aardbeien en andere zachte vruchten al dan niet gesneden het best in de koelkast bewaard kunnen worden. Andere tropische vruchten zoals Mango, banaan en ananas kunnen helaas niet in de koelkast omdat ze niet tegen de kou kunnen. Die vruchten zul je namelijk echt moeten opmaken of zoals eerder aangegeven zul je er een smoothie van moeten maken. Verder houden fruitvliegjes van een aantal specifieke zaken. Rottende en beschimmelde groenten behoren tot een ware trekpleister voor fruitvliegjes. Zorg ervoor dat je je koffiezetapparaat regelmatig schoonmaakt, omdat ze ook kunnen afkomen op gebruikte koffiepads. Bij je ook zo een wijnliefhebber, dan moet jij zeker weten dat nadat je van je wijn genoten hebt, je meteen alles moet opruimen. De glazen meteen spoelen, omdat fruitvliegen graag afgaan op wijnglazen die nog onopgeruimd zijn blijven liggen. Deze aspecten dus regelmatig onder de loep houden.

Regelmatig schoonmaken

Fruitvliegjes houden van een smerige omgeving. Maak je huis dus regelmatig schoon om ze te weren. Je moet zeker korte metten maken met vieze glazen en of borden. Glazen waaruit je gedronken hebt of borden waarop fruit gestaan heeft meteen in de afwas doen. Bier blikjes of flesjes meteen in de vuilnis ton plaatsen. Je aanrecht en je eettafel moet je elke dag grondig schoonmaken en verontreinigen. Kruimels van eten en vruchten, die op de eettafel blijven liggen, trekken fruitvliegen aan. Etensresten in de vuilnisbak doen, kun je liever nalaten. In plaats daarvan kun je de etensresten afscheiden, door ze in een speciale vuilniszak te doen die goed afsluitbaar is. Ben je plantenliefhebber dan is er ook het een ander dat je moet doen om fruitvliegjes buiten de deur te houden. Je planten moet je goed controleren op dode bladeren en verwelkte bloemen. Die moet je natuurlijk regelmatig uithalen en in de biobak wegdoen. Een bos bloemen moet je liever niet te lang laten staan.

Huismiddelen in de strijd tegen fruitvliegen

Het is alom bekend dat sterke geuren een afwerende werking hebben op insecten en dat is ook het geval bij fruitvliegen. Sterke en gekruide geuren kunnen het best gebruikt worden. De geur van basilicum en andere gelijknamige kruiden met min of meer dezelfde aroma bereiken een maximum in het geheel. Deze middelen kun je met de nodige tact inzetten om het onaangenaam voor de fruitvliegjes te maken. Je kunt bijvoorbeeld wat kruiden naast je fruitschaal doen die een sterke geur teweeg brengt zoals die van knoflook. Aan de andere kant kun je fruitvliegjes ook in de val lokken. In goed gesorteerde winkels vindt je snel een val tegen fruitvliegen. Wanneer je het niet wenst te kopen kun je ook ervoor kiezen om zelf een val te maken tegen fruitvliegen. Een val maken voor fruitvliegjes gaat eenvoudig aan toe. Daarvoor kun je best gebruik maken van een normaal bakje, vervolgens doe je in dat bakje iets wat de fruitvliegjes aantrekt zoals gist, suiker of honing. Ander opties zoals fruit die lichtelijk al onderweg zijn om te bederven is ook goed. Vervolgens maak je een gat die ervoor zorgt dat een fruitvlieg erin kan. Als je geen deksel hebt, kun je in de plaats gebruik maken van plasticfolie die je uitstrekt over het bakje en kun je dan erop een gaatje aanbrengen. Wanneer je klaar ben met je val kun je die plaatsen op een structurele plek in de keuken. Zo een val zorgt voor een significante daling van het aantal fruitvliegen.

Wat niet te doen

De bovenstaande tips zijn eenvoudige manieren om fruitvliegjes te verjagen. Wat je zeker niet moet doen is om chemische middelen in te zetten tegen fruitvliegjes. Het is onnodig en in sommige gevallen kan het ook gevaarlijk zijn, omdat de stoffen terecht kunnen komen op je voedsel.