Hoe zijn de papiermaten ontstaan?

Voor het gemak zijn de papiermaten in letters verdeeld, de A bijvoorbeeld.
Het kleinste papierformaat is de A10, het grootste formaat de A0. De
papiermaat van de A3 is in de lengte 420 mm en in de breedte 297 mm. Zie Maatmeten.nl voor meer informatie.

De A0 heeft een oppervlakte van 1 vierkante meter. De A1 is een halve A0 en heeft dus een oppervlakte van een halve vierkante meter. De wiskundige formule die wordt toegepast is: oppervlakte is gelijk aan lengte x breedte: 0 = L x B. Twee A4 vellen naast elkaar vormen dan weer een A3. De inchmaten zijn respectievelijk 16,54 en 11,69 inch.

De inchmaat wordt bijvoorbeeld gebruikt bij fotopapier, boekformaten en bepaalde drukpersformaten.

De A serie heet ISO 216 A en wordt het meest gebruikt in Europa en Japan. Er zijn verschillende standaarden voor papier. Je hebt ook nog
B-,C-,D- en E-maten als je een afwijkende maat nodig hebt en bijvoorbeeld een Z-maat voor technisch tekenwerk.

De toepassingen van het A3 formaat zijn zeer veelzijdig:
op kantoor kan het onder andere worden gebruikt als informatiebord. Verder voor presentaties, grafieken, uitvergrotingen, tabellen en rapporten. Ook is het handig als er wordt gebrainstormd, je hebt dan meer ruimte voor aantekeningen en tekeningen. In de winkels en supermarkten kun je A3 gebruiken voor reclamebiljetten. Voor een restaurant kun je een inklapbare menukaart laten drukken. Voor diverse bedrijven kunnen er folders en flyers worden gemaakt. Ook voor plattegronden zijn A3 vellen heel geschikt. Voor evenementen kun je er posters van maken en bewegwijzeringsborden. Wil je een paar bladzijden van een boek of tijdschrift tegelijk kopiëren, dan gaat dat gemakkelijker dan op A4.

Voor de verschillende toepassingen, zijn er weer veel soorten papier in meerdere kleuren. Allereerst kan er bekeken worden welk gewicht het papier moet hebben. Dat hangt af van het doel waar het voor gebruikt gaat worden.

Het gewicht van het papier wordt berekend in grammen per vierkante meter, daarvoor wordt een bladzijde A0 genomen die precies 80 gram weegt. Je hebt diverse papiergewichten: 80 gram en bijvoorbeeld 120 gram, 160 gram, 200 gram, tot wel 250 gram. Het heet karton vanaf 180 gram.

Na de keus van gewicht en kleur, zijn er nog meer mogelijkheden:
je hebt transparant papier, fotopapier, glanzend papier, ook wel glossy papier genoemd en overheadfolie. Overheadfolie wordt gebruikt voor een overheadprojector voor presentaties en vergaderingen.

Er is een groot assortiment verkrijgbaar bij de kantoorboekhandel, hobbyzaken of bij de verschillende webwinkels.

De meeste printers in een bedrijf hebben een aparte A3 lade in de printer. Wel is het zo dat een laserprinter zwaarder papier aan kan dan een standaard inkjet printer.

Heb je van A3 een grote hoeveelheid kopieën nodig, dan is het beter om bij een drukkerij langs te gaan waar er nog meer mogelijkheden zijn om je drukwerk iets extra’s te geven.

Zonder het A3 formaat kun je eigenlijk niet goed werken in een bedrijf, of je zou A4’tjes aan elkaar moeten plakken wat onhandig is en weinig professioneel.